Babytherapie

              

                                                                                                                                                                                                            Linda Dens

wie ben ik

hoe ga ik te werk, wat doet integratieve babytherapie

Al van bij het prille begin, met name van bij de conceptie, groeit samen met de baby een verhaal van verschillende opeenvolgende ervaringen. Die ervaringen worden opgeslagen in het celgeheugen van het kind. Als het kind geboren wordt, draagt het dus al een hele geschiedenis met zich mee.

De mens is per definitie een verbindend wezen, dus wat we meemaken willen we delen met andere mensen. Bij baby’s is dit niet anders. Zo zal elke baby nood hebben om ervaringen van de periode in mama’s buik en tijdens de geboorte te delen, bij voorkeur met mama en papa.

Binnen de integratieve babytherapie worden ouders uitgenodigd om te begrijpen op welke verschillende manieren de baby zichzelf uitdrukt. Het kind beschikt nog niet over taal zoals wij die gebruikten, maar toch heeft de baby krachtige tools om zich duidelijk te maken. Zo is er het huilen en de lichaamstaal.

Huilen kan verschillende functie hebben: er is het huilen omwillen van fysieke noden zoals voeding, warmte, slaap, … Zodra die noden voldaan zijn huilt de baby niet meer. Er is ook een ander soort huilen, met name herinneringshuilen. Dat soort huilen is dikwijls van die aard dat baby’s moeilijk te troosten zijn. Ouders hebben vaak dan ook geen idee van het waarom van het huilen van hun kind. Da kan best frustrerend zijn, te voelen als mama en papa dat je je kind niet kan troosten. Het gebeurt dan ook wel regelmatig dat ouders onzeker worden: ‘Doen we iets fout?’, ‘Zien we iets over het hoofd?’.

In de babytherapie wordt het herinneringshuilen verduidelijkt aan ouders. Als een baby voelt dat mama en papa trachten zijn of haar verhaal te begrijpen, dan ontstaat vanzelf ruimte voor de integratie van ervaringen. 

Naast het huilen heeft de baby ook nog de lichaamstaal om uit te drukken wat zich heeft afgespeeld – of zich nog steeds afspeelt. Ouders die deze specifieke houdingen en of herhaalde bewegingen bij hun baby leren observeren, kunnen leren om betekenis te geven aan die uitdrukkingen.

De baby voelt meer en meer dat zijn of haar verhaal gehoord wordt. Hij of zij voelt zich meer en meer begrepen. Op die manier kan rust geleidelijk terugkeren en het evenwicht opnieuw herstellen.

Contactgegevens:

+32 4 77 41 23 30                                                                      linda@senzis.be

Opleiding: